Lucerna – amerykańskie odmiany wielolistkowe

WYJĄTKOWE KORZYŚCI

Uprawa lucern hodowli amerykańskiej  to:

  • dobre plony przez min. 5 lat
  • bezsprzecznie najtańsze źródło wysokowartościowego białka spośród wszystkich roślin paszowych uprawianych w gospodarstwach rolnych.
    Dość powiedzieć, że w jednym roku można zebrać z 1 ha lucernika od 1500 do nawet 2000 kg (2 ton!) białka najwyższej wartości i jakości.
  • stanowi źródło paszy bardzo chętnie pobieranej i wysoko strawnej
  • bardzo dobrej jakości kiszonka, która pokrywa zapotrzebowanie wysoko produkcyjnych krów na białko i zastępuje wysokobiałkowe pasze treściwe
  • komplet aminokwasów egzogennych (w tym walina, leucyna, treonina i lizyna)
    soli mineralnych (wapń, fosfor, potas, magnez),  mikroelementów oraz karotenu i witamin (K, A, B2, C, E)
  • niskie nakłady w przeliczeniu na 1 ha uprawy
  • niska pracochłonność, co wynika też z faktu, że uprawa i zbiory mogą być całkowicie zmechanizowane
  • lucerna poprawia przy tym bilans próchnicy, strukturę gleby, stosunki wodno – powietrzne, powstają warunki sprzyjające rozwojowi korzystnych makro – i mikroorganizmów
  • po likwidacji lucernika otrzymujemy doskonałe stanowisko dla roślin następczych.  Badania Harasimowicz-Hermann  wykazały, że po 3-letniej uprawie lucerny na 1 hektarze  w glebie pozostaje średnio 8,6 t/ha suchej masy organicznej, 350 kg/ha azotu ogólnego (N), 25 kg/ha fosforu (P), 185 kg/ha potasu (K) 1)
    ______________________________________________
    1) Grażyna Harasimowicz-Hermann, Jadwiga Andrzejewska  „Przewodnik do uprawy lucerny” , Instytut Wydawniczy „Świadectwo” Bydgoszcz 2000

Uprawa  lucern  wielolistkowych  zapewnia unikalne korzyści:

 

KLUCZOWE UWAGI

  • pasza z lucerny może być podstawą dobrego programu żywienia bydła – jest chętnie przez zwierzęta pobierana, co przy dużej koncentracji białka i wysokiej strawności powoduje wzrost wydajności mleka.
  • zwiększony udział liści w plonie wielolistkowych odmian amerykańskich w porównaniu z tradycyjnymi odmianami ma bezpośredni wpływ na jakość plonu, w tym głównie na zawartość białka i wynikającą z niej wysoką wartość paszową.

 

ZASTRZEŻENIA

Związane z wymaganiami glebowymi:

Nie należy uprawiać lucerny na glebach:

  • zakwaszonych – niedopuszczalna jest uprawa na stanowiskach o pH niższym niż 5,5
  • piaszczystych
  • torfowych
  • o wysokim poziomie wód gruntowych
  • bardzo zwięzłych
    Związane ze stanowiskiem w zmianowaniu:
  • nie uprawiać po roślinach motylkowych,
  • zwrócić uwagę na herbicydy stosowane w roślinach przedplonowych, zwłaszcza w  kukurydzy
  • nie uprawiać na stanowiskach zachwaszczonych, zwłaszcza przez chwasty wieloletnie

Dane kontaktowe

Nasz adres
ul. Warowna 3 nr lok.25, 02-654 Warszawa

NIP: 9511077445

Napisz do nas!